Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 5 lutego 2017

Łosoś z piekarnika


Witam dzisiaj łatwo, szybko i smacznie. Łosoś pieczony w piekarniku, którego podałam z ziemniakami gotowanymi w mundurkach z masełkiem bazyliowym, przepis tutaj, i surówką z marchewki i chrzanu, przepis tutaj. Jeżeli ktoś nie chce tracić dużo czasu, na stanie przy garach a chce podać coś dobrego, to polecam.

Zapraszam.






Składniki:

Łosoś płat wielkość zależy od ilości porcji.
Olej.
Pieprz cytrynowy.
Sól.






Wykonanie:

Z łososia usuwam łuskę, dokładne myję i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie polewam olejem i oprószam przyprawami. Tak przygotowany płat ryby układam w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, wkładam do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika. Piekę do momentu, aż ryba będzie złocista, a pod naciśnięciem widelca będzie ładnie się rozchodziła, piekę bez przykrycia.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię łososia. To jedna z moich ulubionych ryb :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez bardzo lubię łososia i zdrowe to prawda.

    OdpowiedzUsuń