Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 1 lutego 2017

Ruskie pierogi



Witam.

Dzisiaj mam dla was ruskie pierogi w moim wydaniu, co kuchnia to inny smak a niby to tylko pierogi. Jedne mają farsz z cebulką inne polane cebulką, inne skwarkami, nie ważne, najważniejsze, że są smaczne i bardzo popularne a dzieci zazwyczaj za nimi przepadają.

Zapraszam na przepis.






Składniki:

Farsz:
Ziemniaki 2 kg.
Ser twarogowy 250 g.
Pieprz.
Sól.

Ciasto.

Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.

Do polania lub jak kto wolo okrasa :)

Cebula  2 szt.
Margaryna 1\2 kostki.







Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przestudzić lekko i zmielić w maszynce do mięsa, dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz dobrze wystudzić. Następnie zagniatam ciasto, do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi. Pirogi gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch, ja do wody dodaję 2-3 łyżki oleju.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na margarynie, polać ugotowane pierożki.

Smacznego:)

3 komentarze: