Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pierniki Dojrzewające

Pierniczki które pragnę wam przedstawić, są smaczne i bardzo długo zachowują świeżość.  Zrobienie masy piernikowej, na 4 do 6 tygodni przed wypiekiem, nie powinno was zrażać, ponieważ zajmuje to dosłownie chwilę, a efekt jest zaskakujący i wart czekania.Podczas pieczenia pierników, rozchodzi się niesamowity zapach korzenny, który zawsze będzie nam przypominał święta w rodzinnym domu.



Składniki: 
 0,5 kg. miodu
250 gr. margaryny
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg. mąki
2 opakowania przyprawy do pierników
1,5 szklanki cukru
3 jajka 
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Wykonanie masy piernikowej:

Masło cukier i miód
doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu i następnie po przestudzeniu
dodajemy mąkę i sodę rozpuszczoną w 1/2 szklanki mleka.
W następnej kolejności dodaję przyprawę do pierników i jajka,
wyrabiam składniki na jednolitą masę, przekładam do naczynia kamionkowego lub żaroodpornego i przykrywam ścierką oraz zabezpieczam folią.
Przechowujemy 4 do 6 tygodni w chłodnej spiżarni lub lodówce .

Po tym czasie ciasto zgęstnieje -  wyrabiam i wałkuję na grubość około 0,5 centymetra
wykrawam ciasteczka i piekę  10-15 minut w 175 stopniach

Ciastka lukruję kolorowymi lukrami i ozdabiam cukierkami.
( Przepis na lukier podam w innym poście)

Zachęcam do wypieku dojrzewających pierniczków jet to stary i tradycyjny sposób warty kultywowania .

2 komentarze: