Jeżeli lubicie awokado, to jest to danie dla was, dzisiaj mamy makaron pełnoziarnisty z sosem z awokado i serka topionego.
Jest to super szybka potrawa a co najważniejsze smaczna i pożywna o wdzięcznym kolorze sosu :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Makaron wstążki lub Tagliatelle jak kto woli 1\2 opakowania
Duży serek topiony śmietankowy 1 szt.
Awokado dojrzałe 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Woda 1\2 do 3\4 szklanki.
Słonecznik łuskany 1 łyżka.
Cytryna 1\2.
Sól.
Pieprz czarny.
Ser twardy dojrzewający niewiele do potarcia.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Następna czynność to przygotowanie sosu, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy serek topiony i potarty czosnek, doprowadzamy całość do wrzenia następnie zmniejszamy ogień, awokado rozdrabniamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
W momencie, gdy serek połączy się z wodą, dodajemy awokado i energicznie mieszamy, podgrzewając całość na wolnym ogniu, ma powstać kremowa aksamitna masa.
I to jest nasz pyszny sos :)
Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Na suchej patelni prażymy słonecznik.
Nakładamy makaron na talerz polewamy sosem ścieramy odrobinę twardego sera i posypujemy słonecznikiem.
Smacznego.
Smacznego :)
Zdrowa i pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDlatego warto spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń