Witam, ponieważ dzisiaj mamy świąteczny dzień" Trzech Króli "
to też mój przepis jest jak najbardziej na czasie, kapustka jest bardzo smaczna, u mnie robiona na wigilię.
Zapraszam na przepis.
Skład:
2 kg kapusty kiszonej
1 duży ziemniak
2 duże cebule
10 g. grzybków suszonych u mnie prawdziwki
1 garść suszonych śliwek
1 garść suszonych śliwek
olej
Wykonanie:
Kapustę dobrze wypłukać i obgotować.
Grzyby można wcześniej namoczyć i lekko podgotować między czasie posiekać drobno cebulę i podsmażyć na oleju.
Obgotowaną kapustę pokroić dodać obranego ziemniaka (pokrojonego ) dodać podsmażoną cebulkę i grzybki razem z wywarem.
Gotować wszystko na wolnym ogniu podlewając wodą lub wywarem z warzyw .
Przyprawiam pieprzem, papryką, solą, liść laurowy - można dodać kostkę rosołową jak ktoś lubi.
Kapustę gotować tak długo aż ziemniak całkiem się rozgotuje i nie będzie go widać. Podczas gotowania robić przerwy ja gotuję 2 dni.
Śliwki kroimy w paski jeżeli chcemy żeby było widać owoce w kapuście dodajemy nieco później jak kapusta jest dobrze ugotowana i dusimy jeszcze dobrą chwilę razem a jeżeli wolimy rozgotowane dodajemy wcześniej.
Smacznego.
Śliwki kroimy w paski jeżeli chcemy żeby było widać owoce w kapuście dodajemy nieco później jak kapusta jest dobrze ugotowana i dusimy jeszcze dobrą chwilę razem a jeżeli wolimy rozgotowane dodajemy wcześniej.
Smacznego.
Smacznego :)
Ciekawi mnie, dlaczego do kapusty dodany był ziemniak?...dla mnie i bez tego dodatku, kapusta z grzybkami i śliwkami jest pyszna.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo prawda ale z ziemniakiem o wiele lepsza jest konsystencja
OdpowiedzUsuńkapusty i też łagodzi smak kwaszonej kapusty w potrawie polecam spróbować :) Pozdrawiam
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńI bardzo łatwy w wykonaniu .
OdpowiedzUsuń