Tradycyjne, proste, ale jak smaczne zwykłe mielone.
Doskonały pomysł na obiad, moje kotlety mielone, nadają się również do hamburgerów, wystarczy, że usmażymy je bez obtaczania w tartej bułce i gotowe.
Składniki:
2 kg Mielonej szynki wieprzowej.
4 Jajka.
4 Średnie cebule.
4 Ząbki czosnku.
Pieprz czarny.
Papryka słodka.
Papryczka chili.
Sól.
Tarta bułka.
Wykonanie:
Cebule trę na tarce, czosnek rozgniatam w prasce, dodaję do mielonego mięsa razem z jajkami i przyprawami.
Wszystkie składniki dobrze wyrabiam, na jednolitą masę, formuję dość płaskie kotlety, i obtaczam w tartej bułce, smażę na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Jeżeli ktoś lubi trochę tłuszczyku, można użyć, mielonego karczku zamiast szynki.
Smacznego.
Pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńO tak stare dobre mielone :)
OdpowiedzUsuń