Przed nami kilka wolnych dni i mamy ochotę na domowe ciasteczka.
Dziś w programie kruche gwiazdeczki, pyszne, chrupiące, przekładane powidłami.
Doskonałe do porannej kawy i jako smakołyk dla malucha.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
250 g. mąki
80 g. cukru pudru
150 g. masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
powidła śliwkowe
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie i błyszczące ciasto.
Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło.
Placki wałkujemy na grubość ok. 0,5 centymetra i wykrawamy gwiazdeczki po 2 sztuki na jedno ciastko w jednym surowym ciastku wykrawamy na środku dziurkę.
Pieczemy ok.10 minut w 175-180 stopniach.
Po ostudzeniu przekładamy ciastka powidłami, zmieszanymi z dżemem, ja na mały słoik powideł daję 2-3 łyżki dżemu.
Na koniec wierzch ciastek posypuję cukrem pudrem.
Na koniec wierzch ciastek posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz