Dzisiaj mam dla was bardzo fajną książkę, cieszę się, że trafiła w moje ręce i to, co już mogę o niej powiedzieć to to, że na pewno będę z niej często korzystała.
Kaszomaniak
Wanda Jackowska
Wydawnictwo REA_SJ 2016.Na początek przytoczę fragment wstępu, który mi się bardzo spodobał.
O tym, jak trwałe miejsce ma kasza w polskiej kulturze, a nie tylko w rondlu i misie niech poświadczą liczne przysłowia: nie dać sobie w kaszę dmuchać...
Tak jak autorka pisze we wstępie książki, dawniej kasze wiodły prym w polskiej kuchni, a później zostały zapomniane i dziś pomału wracają na nasze stoły. I bardzo dobrze, ponieważ właściwości zdrowotne i odżywcze kasz nie podlegają dyskusji.
W książce znajdziemy bardzo pożyteczne wskazówki -jak dobrze ugotować kaszę
np.:
Na sypko.
Na gęsto.
Na dodatki do zup.
Na kleik lub mus.
Bardzo mi się spodobały praktyczne oznaczenia graficzne określające liczbę porcji, czas gotowania i stopień trudności, świetna sprawa.
Książka zawiera całą gamę przepisów, każdy nawet bardzo wybredny niejadek coś dla siebie znajdzie.
Myślę, że na pewno zwróci uwagę osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Autorka zamieściła ciekawe przepisy na buliony, sosy pikantne, sosy na słodko, co jest dodatkowym plusem.
Wśród przepisów znajdziemy ciekawe propozycje z dodatkiem przeróżnych kasz.
Np.:
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem -znajdziecie je u mnie na blogu tutaj.
Kaszanka domowa
Zapiekanki
Wiele przepisów w wydaniu na słodko
Np.:
Kuskus z czekoladą
Manna z likierem i bananami
Kasz manna z masłem, cukrem i cynamonem -znajdziecie u mnie na blogu,tutaj.
Przepisy na zupy, musy, ciasta, sałatki, ciekawe dodatki z kasz do zup.
Ta książka pokazuje nam wiele możliwości wykorzystania naszych polskich kasz, a jest to produkt tani i dostępny przez cały rok, co jest bardzo istotne.
Z szerokiej gamy naszych kasz warto korzystać, bo tak jak pisze autorka.
Drobne ziarenka - ogromna siła
więc tylko na tym skorzystamy.
W książce znajdziemy również, piękne fotografie, które zachęcają do wypróbowania potraw. Książka ta wydana jest na dobrym papierze i świetnie nadaje się na prezent.
Polecam :)
Bardzo fajna książka, ciekawa recenzja i piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMam tą książkę,bardzo fajna:)
OdpowiedzUsuńTo prawda mi też się podoba.
Usuń