Pierniczki są smaczne i bardzo długo zachowują świeżość.
Zrobienie masy piernikowej na 4 do 6 tygodni przed wypiekiem, nie powinno was zrażać, zajmuje to dosłownie chwilę,
a efekt jest zaskakujący i wart czekania.
Podczas pieczenia pierników, rozchodzi się niesamowity korzenny zapach, który zawsze będzie nam przypominał święta w rodzinnym domu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
0,5 kg. miodu
250 gr. margaryny
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg. mąki
2 opakowania przyprawy do pierników
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Wykonanie masy piernikowej:
Masło cukier i miód
doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu i następnie po przestudzeniu
dodajemy mąkę i sodę rozpuszczoną w 1/2 szklanki mleka.
W następnej kolejności dodaję przyprawę do pierników i jajka,
wyrabiam składniki na jednolitą masę, przekładam do naczynia kamionkowego lub żaroodpornego i przykrywam ścierką oraz zabezpieczam folią.
Przechowujemy 4 do 6 tygodni w chłodnej spiżarni lub lodówce .
Przechowujemy 4 do 6 tygodni w chłodnej spiżarni lub lodówce .
Po tym czasie ciasto zgęstnieje - wyrabiam i wałkuję na grubość około 0,5 centymetra
wykrawam ciasteczka i piekę 10-15 minut w 175 stopniach
Ciastka lukruję kolorowymi lukrami i ozdabiam cukierkami.
( Przepis na lukier podam w innym poście)
Zapraszam do wypieku dojrzewających pierniczków jest to stary i tradycyjny sposób warty kultywowania .
Smacznego :)
wykrawam ciasteczka i piekę 10-15 minut w 175 stopniach
Ciastka lukruję kolorowymi lukrami i ozdabiam cukierkami.
( Przepis na lukier podam w innym poście)
Zapraszam do wypieku dojrzewających pierniczków jest to stary i tradycyjny sposób warty kultywowania .
Smacznego :)
Ładnie wyszły :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuń