Nalewki, dawna specjalność kuchni staropolskiej, dziś niestety zaniedbane a przecież, przypisywano im rozliczne właściwości lecznicze.
Mam dla was przepis, na nalewkę wiśniową, bardzo prostą w przygotowaniu jest mocna i rozgrzewająca :)
Mały kieliszeczek do gorącej herbaty zimą coś wspaniałego.
Zapraszam na przepis.
Mały kieliszeczek do gorącej herbaty zimą coś wspaniałego.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Wiśnie 1 kg.
Cukier 1 kg.
Wódka 1\2 litra.
Spirytus 1\2 litra.
Wykonanie:
Wiśnie zasypać cukrem na 3 dnia, żeby puściły sok, po upływie zalecanego czasu, odcedzić sok, zagotować i wystudzić.
Następnie, połączyć z wódką i spirytusem.
Przelać do butelek, trunek jest gotowy do spożycia, po kilku tygodniach.
W przepisie było jeszcze 10 liści wiśniowych, ale ja nie dodaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz