Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 15 stycznia 2017

Nalewka wiśniowa


Nalewki, dawna specjalność kuchni staropolskiej, dziś niestety zaniedbane a przecież, przypisywano im rozliczne właściwości lecznicze.
Mam dla was przepis, na nalewkę wiśniową, bardzo prostą w przygotowaniu jest mocna i rozgrzewająca :)

Mały kieliszeczek do gorącej herbaty zimą coś wspaniałego.



Zapraszam na przepis.









Składniki:

Wiśnie 1 kg.
Cukier 1 kg.
Wódka 1\2  litra.
Spirytus 1\2  litra.




Wykonanie:

Wiśnie zasypać cukrem na 3 dnia, żeby puściły sok, po upływie zalecanego czasu, odcedzić sok, zagotować i wystudzić.
Następnie, połączyć z wódką i spirytusem.
Przelać do butelek, trunek jest gotowy do spożycia, po kilku tygodniach.

W przepisie było jeszcze 10 liści wiśniowych, ale ja nie dodaję.








Smacznego.