Swojski domowy jest najlepszy !
Przygotowałam dla was domowy schab peklowany.Bez problemu każdy z was przygotuje go sam w domu, jest bardzo smaczny i na pewno zdrowszy od gotowych wędlin z konserwantami.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Kawałek schabu.
Sól do peklowania.
Czosnek 2-3 ząbki.
Ziele angielskie.
Pieprz czarny ziarna
Liść laurowy.
Jałowiec.
Marynata:
Marynatę przygotowuje się z wody i soli do peklowania, ja na litr wody daję od 8 do 10 g soli.
Wodę musimy zagotować, rozpuścić w niej sól i wystudzić.
Wodę musimy zagotować, rozpuścić w niej sól i wystudzić.
Mięso wkładamy do głębokiego naczynia, wrzucamy przyprawy po kilka ziaren i liści.
Czosnek rozgniatamy razem z łupinkami i wrzucamy, zalewamy całość wystudzoną marynatą tak, aby przykryła mięso, można docisnąć talerzykiem, żeby nie podpływało do góry. Wstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Następną czynnością jest nastrzykiwanie mięsa marynatą, do tego celu musicie się zaopatrzyć w dużą strzykawkę i grubą igłę.
Jeżeli chcemy gotować wędlinę na 4 dzień od zalania marynatą, to musimy nakłuwać mięso w drugi i 3 dzień od zalania. A jeżeli będziemy marynować tydzień to wystarczy nakłuć tylko dwa razy w tym okresie.Moja wędlina jest marynowana cztery dni.
Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i wpuszczamy marynatę do środka, po upływie czasu marynowania wyjmujemy, myjemy i wiążemy lub nakładamy siatkę wędliniarską i mamy już przygotowane schaby do gotowania.
Gotowanie przebiega następująco.
Do wrzącej wody wkładamy mięso, zmniejszamy ogień, mięso nie może się ostro gotować, musi się parzyć lub bardzo lekko-mówiąc potocznie pyrkać.
Czas gotowania określam następująco na 1 kg mięsa 1 godzina.
Po upływie czasu gotowania mięso zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.
Może na początek spróbujcie mały kawałek jak ugotujecie beż siatki też będzie dobrze :)
Peklowane mięso można również upiec jest pyszne.
Namawiam was do zrobienia takiego schabu ta cała procedura tylko tak strasznie wygląda :)
Smacznego :)
Do wrzącej wody wkładamy mięso, zmniejszamy ogień, mięso nie może się ostro gotować, musi się parzyć lub bardzo lekko-mówiąc potocznie pyrkać.
Czas gotowania określam następująco na 1 kg mięsa 1 godzina.
Po upływie czasu gotowania mięso zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.
Może na początek spróbujcie mały kawałek jak ugotujecie beż siatki też będzie dobrze :)
Peklowane mięso można również upiec jest pyszne.
Namawiam was do zrobienia takiego schabu ta cała procedura tylko tak strasznie wygląda :)
Smacznego :)
Też robię taki schab, jest mega smaczny. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda bardzo smaczny.
Usuń