Moja wersja nie jest tak tłusta, jak tradycyjna na wieprzowinie ani tak kwaśna, jak typowy kapuśniak,
spokojnie można powiedzieć, że jest to wersja light.
Zapraszam na przepis.
Kapusta 0,5 kg.
Udko kurczaka 1 szt.
Ziemniaki średnie 5 szt.
Pietruszka 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Seler 1\4 szt.
Por kawałek.
Czosnek 3 ząbki.
Śmietana.
Liść laurowy.
Ziele angielskie.
Lubczyk suszony.
Sól.
Pieprz czarny.
Wykonanie:
Udko wstawiamy do gotowania w około 2,5 litra wody, kapustę wkładamy do innego garnka i zalewamy wodą, tak żeby woda ją przykryła i gotujemy do miękkości.
Kroimy marchewkę, pietruszkę, seler i pora w drobną kostkę, i dodajemy do udka razem z liściem i zielem, Następnie kroimy ziemniaki w grubszą kostkę i gdy marchewka będzie lekko miękkawa, to dodajemy do garnka, i nadal całość gotujemy.
W momencie, gdy kapusta jest miękka, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ugotowane udko z kurczaka, wyjmuję i obieram z mięsa, siekam mięso, rozgniatam czosnek i razem z kapustą dodaję do garnka z zupą, przyprawiam przyprawami i gotuję jeszcze przez chwilę, jeżeli woda się wygotowała, uzupełniam, ma wyjść 3 litry gotowej zupy, na samym końcu zabielam całość śmietaną.
Jeżeli wolicie bardziej kwaśny kapuśniak, to dokwaście wodą, w której gotowała, się kapusta.
Smacznego.
Pyszności, bardzo lubię taki domowy kapuśniaczek :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na zimowe mrozy!
OdpowiedzUsuńTo prawda rozgrzewa a dodatkowo witamina "C" której nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuń