Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 26 stycznia 2017

Kapuśniak

Tym razem kapuśniak w moim wydaniu :)
Moja wersja nie jest tak tłusta, jak tradycyjna na wieprzowinie ani tak kwaśna, jak typowy kapuśniak,
spokojnie można powiedzieć, że jest to wersja light.


Zapraszam na przepis.








Składnik:


Kapusta 0,5 kg.
Udko kurczaka 1 szt.
Ziemniaki średnie 5 szt.
Pietruszka 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Seler 1\4 szt.
Por kawałek.
Czosnek 3 ząbki.
Śmietana.
Liść laurowy.
Ziele angielskie.
Lubczyk suszony.
Sól.
Pieprz czarny.











Wykonanie:


Udko wstawiamy do gotowania w około 2,5 litra wody, kapustę wkładamy do innego garnka i zalewamy wodą, tak żeby woda ją przykryła i gotujemy do miękkości.
Kroimy marchewkę, pietruszkę, seler i pora w drobną kostkę, i dodajemy do udka razem z liściem i zielem, Następnie kroimy ziemniaki w grubszą kostkę i gdy marchewka będzie lekko miękkawa, to dodajemy do garnka, i nadal całość gotujemy.
W momencie, gdy kapusta jest miękka, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ugotowane udko z kurczaka, wyjmuję i obieram z mięsa, siekam mięso, rozgniatam czosnek i razem z kapustą dodaję do garnka z zupą, przyprawiam przyprawami i gotuję jeszcze przez chwilę, jeżeli woda się wygotowała, uzupełniam, ma wyjść 3 litry gotowej zupy, na samym końcu zabielam całość śmietaną.
Jeżeli wolicie bardziej kwaśny kapuśniak, to dokwaście wodą, w której gotowała, się kapusta.



Smacznego.