Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 19 stycznia 2017

Bigos cygański

Bigos w naszej tradycyjnej kuchni kojarzy nam się z kapustą, jednak ta potrawa z kapustą nie ma nic wspólnego.

Ten bigos to jednogarnkowe danie idealne na zimowe chłody.





Zapraszam na "BIGOS CYGAŃSKI" w moim wydaniu.






Składniki klopsików:


Mięso mielone wieprzowe 1 kg.
1 jajko
Sól.
Pieprz.
Papryka.


Składniki sosu:


Pieczarki 1 kg.
Cebula 3 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Ogórki kiszone 4 szt.  ( można też użyć konserwowych)
Ketchup pikantny 350 ml.
Koncentrat pomidorowy 350 ml.










Wykonanie:


Składniki na klopsiki razem połączyć dobrze wyrobić i mokrymi rękami formować kulki .
Kuleczki obsmażyć na oleju.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki.
W momencie, kiedy pieczarki będą prawie gotowe, dodajemy ogórki pokrojone w słupki, paprykę pokrojoną w paski oraz ketchup i przecier pomidorowy, całość dusić na wolnym ogniu można podlać wodą lub sokiem pomidorowym.
Powstała masa ma być gęsta i aromatyczna, następnie dodajemy klopsiki, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę, aż smaki się połączą.


Smacznego :)