Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 8 stycznia 2017

Kiszona kapusta



"Kapusta kiszona" - naturalne lekarstwo.
Jak powszechnie wiadomo, kapusta kiszona jest bogatym źródłem, głównie witaminy "C" ale też oczyszcza organizm i wzmacnia odporność, dlatego też jest najlepszym sposobem na wzmocnienie organizmu, w okresie jesienno -zimowym.

Poniżej podam wam, przepis z książki tutaj o której wspominałam w jednym ze swoich postów.





Zapraszam na przepis.









Składnik:



Kapusta 10 kg.
Sól kamienna (nie jodowana) 15 - 30 dkg.
Nasiona kopru lub kminku 1 dkg.
Marchew 30-50 dkg.
Jabłka 10 dkg.

Składniki podałam zgodnie z przepisem w książce do której link znajduje się powyżej .
Ja do swojej kapusty nie dodaję nasion kopru-kminku ponieważ domownicy nie przepadają za nimi oraz nie dodaję jabłek.
Natomiast dodaję liść laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu.




Sposób wykonania:



Kapustę kupuję już poszatkowaną, dodaję do niej potartą marchewkę i posypuję solą na 10 kg. kapusty daję 20-25 dkg. soli następnie dodaję przyprawy i mieszam wszystko razem, dość mocno aż kapusta zacznie puszczać soki w tym momencie można wkładać kapustę do beczki.
Kiszę kapustę w beczce którą wykładam dużym workiem foliowym następnie warstwami układam i ubijam.
Kiedy mam już ubitą ostatnią warstwę robię w kapuście otwory, przebijam drążkiem kapustę aż do dna aby umożliwić ujście wytworzonym gazą i gorzkim olejkom.
Ostatnim etapem jest zabezpieczenie beczki.
worek skręcam mocno pozbawiając kapustę powietrza przykładam na wierzch deskę i przyciskam ciężarkiem, beczkę wstawiam do chłodnej spiżarni i zapominam o niej :) 
Kapusta jest dobra do spożycia już po 2-3 tygodniach.

Kiszenie kapusty w worku to super metoda, nie musimy nic dodatkowo robić, po prostu gdy masz ochotę na kapustę rozwijasz worek, bierzesz kapustę a następnie ponownie zabezpieczasz i koniec.





Smacznego :)