Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 29 stycznia 2017

Pierogi ze szpinakiem i serem


Dzisiaj moje ulubione pierogi, ze szpinakiem i serem.
Jak powszechnie wiadomo, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, lecz niestety mało lubianym.
Mam nadzieję, że moje pierogi ze szpinakiem przypadną wam do gustu, a co za tym idzie, będziecie chętniej sięgać po szpinak :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:



Farsz.

Szpinak mrożony 450 g.
Ser feta 150 g.
Ser twarogowy 250 g.
Czosnek 3 ząbki.
Olej.

Ciasto.

Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.











Wykonanie:



Na oleju podsmażyć szpinak ze zmiażdżonym czosnkiem, dobrze odparować całość, przyprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak przestygnie, dodać pokruszone oba sery, i dokładnie wymieszać farsz.
W momencie, gdy stygnie szpinak, zagniatam ciasto. Do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam,następnie zlepiam brzegi.
Tym razem dodatkowo połączyłam kraje pierogów, robiąc okrąglutkie pierożki.



Smacznego.