Kontakt: dorotaw79@gmail.com
niedziela, 29 stycznia 2017
Pierogi ze szpinakiem i serem
Dzisiaj moje ulubione pierogi, ze szpinakiem i serem.
Jak powszechnie wiadomo, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, lecz niestety mało lubianym.
Mam nadzieję, że moje pierogi ze szpinakiem przypadną wam do gustu, a co za tym idzie, będziecie chętniej sięgać po szpinak :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Farsz.
Szpinak mrożony 450 g.
Ser feta 150 g.
Ser twarogowy 250 g.
Czosnek 3 ząbki.
Olej.
Ciasto.
Mąka 0,5 kg.
Jajko 1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.
Wykonanie:
Na oleju podsmażyć szpinak ze zmiażdżonym czosnkiem, dobrze odparować całość, przyprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak przestygnie, dodać pokruszone oba sery, i dokładnie wymieszać farsz.
W momencie, gdy stygnie szpinak, zagniatam ciasto. Do mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam,następnie zlepiam brzegi.
Tym razem dodatkowo połączyłam kraje pierogów, robiąc okrąglutkie pierożki.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kocham pierogi! Z takim farszem jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Koniecznie musisz spróbować :)
Usuńmuszą być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńUwierz mi są przepyszne :)
UsuńMoje ulubione! Nie rozumiem jak ktoś może nie lubić szpinaku :)
OdpowiedzUsuńJa też tego nie rozumiem:)
OdpowiedzUsuńJa też tego nie rozumiem:)
OdpowiedzUsuń