"Przetwory w gospodarstwie domowym"
Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Warszawa 1984 rok.
inż. Kazimiera Pyszkowska.
Moją przygodę z recenzją książki kucharskiej chciałabym zacząć od najstarszej pozycji, jaką posiadam w swojej kolekcji.
Książka ta zawiera wiele przydatnych informacji na temat metod przetwórstwa domowego jak
np.:
Pasteryzacja
Suszenie
Utrwalanie cukrem, solą, octem, alkoholem.
Marynowanie i kwaszenie.
Znajdziemy w niej wiele ciekawych i nie rzadko zapomnianych przepisów na różnorodne
sałatki, kiszonki, soki i wina domowe.
Od wielu lat sama korzystam z przepisu na kiszenie kapusty właśnie z tej książki,tutaj
sprawdza się on, fenomenalnie kapusta jest smaczna i doskonale się przechowuje, aż do samego lata.
Bardzo dobre są również przepisy na sałatki i marynaty.
Następnym rozdziałem wartym uwagi w tej książce jest "Przetwórstwo mięsne"
znajdziemy tam wiele ciekawych przepisów na domowe wędliny.
Np.:
Kiełbasa z mięsa króliczego
Salami polskie
Kiełbasa suszona
Kiszki wątrobiane, podgardlane, z kaszy gryczanej.
Salcesony
Pasztety
Konserwy mięsne i drobiowe.
I jeszcze wiele innych ciekawych przepisów, które postaram się przygotować dla was na moim blogu.
Zachęcam do śledzenia wpisów.
Jako ciekawostkę chciałabym jeszcze podać cenę tejże książki, która na owe czasy wynosiła 150 zł.
Interesująca pozycja, teraz trudno o takie książki.
OdpowiedzUsuńTak to prawda stare wydanie dlatego postaram się opublikować
OdpowiedzUsuńnajciekawsze przepisy.
Bardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuń