Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 27 stycznia 2017

Kasza manna z masłem, cukrem i cynamonem


Ta kaszka musi być dobra- przypomni wam smaki z dzieciństwa, jest doskonała dla maluchów i dorosłych na ciepłe śniadanie lub podwieczorek.
Bardzo szybka i prosta w wykonaniu zachęcam do wypróbowania.


Danie wykonałam według przepisu z książki  Kaszomaniak którą, opisałam na jednym z moich
postów,tutaj.







Zapraszam na przepis


Składniki:

Kasza manna 350 gr.
Masło klarowane 100 gr.
Mleko gorące 2 szkl.
Mleko zimne 1 szkl.
Cukier brązowy.
Cynamon.
Sól szczypta.







Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę wymieszać z zimnym mlekiem. Wlej do gorącego mleka, wymieszaj i zagotuj, dodaj szczyptę soli. Rondel zdejmij z ognia, przykryj i wstaw do piekarnika. Gdy kasza dobrze napęcznieje, będzie miękka i puszysta, rozpuść masło. Polej nim kaszę. Następnie posyp z wierzchu cukrem, oprósz cynamonem i podawaj. Kaszę można też polać sosem na słodko i posypać owocami sezonowymi.


Smacznego:)




8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię lekkie śniadania.Twoje biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam naprawdę pyszna :) miłej soboty.

      Usuń
    2. Dorotko napisz mi czy w piekarniku ma być naczynie przykryte ? zamierzam zrobić, bo narobiłaś mi ochoty :)

      Usuń
    3. Tak ma być przykryta 😃

      Usuń
  2. Pyszniutkie :-) Az ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mojego też :) i nadal jest pyszna:)

      Usuń