Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 1 stycznia 2017

Przetwory w gospodarstwie domowym


"Przetwory w gospodarstwie domowym"

Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 
Warszawa 1984 rok.
inż. Kazimiera Pyszkowska.

Moją przygodę z recenzją książki kucharskiej chciałabym zacząć od najstarszej pozycji, jaką posiadam w swojej kolekcji.
Książka ta zawiera wiele przydatnych informacji na temat metod przetwórstwa domowego jak 
np.:
Pasteryzacja
Suszenie
Utrwalanie cukrem, solą, octem, alkoholem.
Marynowanie i kwaszenie.

Znajdziemy w niej wiele  ciekawych i nie rzadko zapomnianych przepisów na różnorodne
sałatki, kiszonki, soki i wina domowe.
Od wielu lat sama korzystam z przepisu na kiszenie kapusty właśnie z tej książki,tutaj
sprawdza się on, fenomenalnie kapusta jest smaczna i doskonale się przechowuje aż do samego lata.
Bardzo dobre i wykorzystywane  przeze mnie są również przepisy na sałatki i marynaty.

Następnym działem wartym uwagi w tej pozycji jest "Przetwórstwo mięsne"
znajdziemy tam wiele ciekawych przepisów na domowe wędliny jak np.:
Kiełbasa z mięsa króliczego
Salami polskie
Kiełbasa suszona
Kiszki wątrobiane, podgardlane, z kaszy gryczanej.
Salcesony
Pasztety
Konserwy mięsne i drobiowe.
I jeszcze wiele innych ciekawych przepisów, które postaram się przygotować dla was na moim blogu.
Zachęcam do śledzenia wpisów.

Jako ciekawostkę chciałabym jeszcze podać cenę tejże książki, która na owe czasy wynosiła 150 zł. 









2 komentarze:

  1. Interesująca pozycja, teraz trudno o takie książki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to prawda stare wydanie dlatego postaram się opublikować
    najciekawsze przepisy.

    OdpowiedzUsuń