Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 15 stycznia 2017

Nalewka wiśniowa

Nalewki, dawna specjalność kuchni staropolskiej, dziś niestety zaniedbane a przecież, przypisywano im rozliczne właściwości lecznicze.
Mam dla was przepis, na nalewkę wiśniową, bardzo prostą w przygotowaniu jest mocna i rozgrzewająca :)

Składniki:

Wiśnie 1 kg.
Cukier 1 kg.
Wódka 1\2  litra.
Spirytus 1\2  litra.

Wykonanie:

Wiśnie zasypać cukrem na 3 dnia, żeby puściły sok, po upływie zalecanego czasu, odcedzić sok, zagotować i wystudzić.
Następnie, połączyć z wódką i spirytusem.
Przelać do butelek, trunek jest gotowy do spożycia, po kilku tygodniach.

W przepisie było jeszcze 10 liści wiśniowych, ale ja nie dodaję.

Bardzo polecam-mały kieliszeczek do gorącej
herbaty zimą wspaniałe.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz