Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 31 stycznia 2017

Filet wieprzowy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem


Tym razem wjeżdża na stół wieprzowina, danie sycące i treściwe, idealne na zimowe mrozy i jesienne pluchy, czas przygotowania wbrew pozorom nie jest długi, a sama potraw jest smaczna i aromatyczna w lekkim szarawym sosiku.

Potrawę wykonałam według przepisu z książki Prawdziwa kuchnia polska, którą opisałam na swoim blogu tutaj.

Zapraszam na przepis.






Składniki:

Schab bez kości 600 g.
Cebula 2 szt.
Sok z cytryny 1 łyżeczka.
Skórka otarta z cytryny 1 łyżka.
Rozmaryn 1 łyżeczka.
Czosnek 3-4 ząbki
Sól.
Pieprz.
Smalec 1 łyżka.
Masło 1 łyżka.
Mąka 1 łyżka.
Białe wytrawne wino 1 kieliszek.

4 porcje.
Macerowanie: 1-2 godziny.
Przygotowanie 15 minut.





Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso pokroić na 4 plastry, lekko zbić tłuczkiem. Dokładnie utrzeć czosnek z sola, pieprzem, rozmarynem, otartą skórką i sokiem z cytryny, natrzeć sznycle, ułożyć jeden na drugim, przykryć, zostawić na godzinę w lodówce. W rondlu roztopić masło zeszklić drobno posiekane cebule. Na patelni rozgrzać smalec, przełożyć do rondla, skropić winem, chwile dusić na niewielkim ogniu.

Przepis podałam zgodnie z książką, ja wprowadziłam  zmiany, choć można je uznać za dość istotne. Smażyłam wszystko na oleju z oliwek i użyłam czerwonego wytrawnego wina po prostu okazało się że, tylko takie jest w domu :)




Smacznego.






2 komentarze:

  1. Smaczne danie. :-) Lubię schab, więc jest jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz przepis wypróbować :)

      Usuń