Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 29 stycznia 2017

Pierogi ze szpinakiem i serem

Witam, dzisiaj mam dla was przepis na moje ulubione pierogi, ze szpinakiem i serem. Jak powszechnie wiadomo, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, lecz niestety mało lubianym,
mam nadzieję, że moje pierogi ze szpinakiem przypadną wam do gustu.


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Farsz.

Szpinak mrożony 450 g.
Ser feta 150 g.
Ser twarogowy 250 g.
Czosnek 3 ząbki.
Olej.

Ciasto.

Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.





Wykonanie:

Na oleju podsmażyć szpinak ze zmiażdżonym czosnkiem, dobrze odparować całość, przyprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak przestygnie, dodać pokruszone oba sery, i dokładnie wymieszać farsz.
W momencie, gdy stygnie szpinak, zagniatam ciasto. Do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam,następnie zlepiam brzegi.
Tym razem dodatkowo połączyłam kraje pierogów, robiąc okrąglutkie pierożki.

Smacznego.






7 komentarzy:

  1. Kocham pierogi! Z takim farszem jeszcze nie jadłam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione! Nie rozumiem jak ktoś może nie lubić szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń