Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 4 lutego 2017

Marchewka z chrzanem


Tym razem podaję przepis na surówkę z marchewki i chrzanu tartego. Jest to świetny dodatek do drugiego dania lub mięsa grillowanego, pieczonego a jak ktoś woli to gotowanego.
O wartościach odżywczych marchewki i chrzanu nie będę się rozwodzić, ponieważ każdy doskonale wie, jak istotny wpływ posiadają te dwa warzywa na nasze zdrowi, więc tylko zachęcam do spożywania ich w surówce z mojego przepisu :)

Zapraszam na przepis.




Składniki:

Marchewka dość duża 4 szt.
Chrzan tarty ze słoika 1 czubata łyżka.
Jogurt naturalny 1 mały kubeczek
Sól.
Pieprz.




Wykonanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać chrzan, jogurt, wymieszać i doprawić do smaku podanymi powyżej przyprawami.


Smacznego.




czwartek, 2 lutego 2017

Kartoflanka


Dzisiaj przepis, na starą poczciwą kartoflankę, moja zupa jest lekko odchudzona, ponieważ tradycyjna z mojego rodzinnego domu był tłusta na żeberkach, zaprawiona zasmażką z cebulką mocno czosnkowa. Pyszna, ale ja dzisiaj zapraszam na moją wersję.







Składniki:

Udko kurczaka 1 szt.
Marchewki średnie 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler 1\4 szt.
Por 1\3 białego korzenia.
Ziemniaki 80-90 dkg.
Czosnek 4 ząbki.
Zielony koperek.
Liście laurowe.
Pieprz czarny cały.
Ziele angielskie.
Lubczyk 1\2 łyżki.
Śmietana do zabielenia.
Kostka rosołowa, jeżeli ktoś lubi i odrobina curry.





Wykonanie:

Udko wstawić do gotowania w 2,5-3 l wody. Warzywa drobno pokroić w kostkę, następnie dodać do gotującego się udka marchewkę, pietruszkę seler, por, liście laurowe, lubczyk, ziele i pieprz. Gotować całość do momentu aż warzywa będą podgotowane i dorzucić ziemniaki, nadal gotować.
Ugotowane udko wyjąć, obrać i drobno posiekać mięso, dodać do zupy razem ze zmiażdżonym czosnkiem w momencie,gdy ziemniaki będą już miękkie (mają się rozpadać). Całość pogotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą pieprzem, zabielić śmietaną i posypać koperkiem.
Gotowej zupy wyjdzie 2,5-3 litry, wygotowany wywar uzupełnić dolewając wodę.

Smacznego.





środa, 1 lutego 2017

Ruskie pierogi



Witam.

Dzisiaj mam dla was ruskie pierogi w moim wydaniu, co kuchnia to inny smak a niby to tylko pierogi. Jedne mają farsz z cebulką inne polane cebulką, inne skwarkami, nie ważne, najważniejsze, że są smaczne i bardzo popularne a dzieci zazwyczaj za nimi przepadają.

Zapraszam na przepis.






Składniki:

Farsz:
Ziemniaki 2 kg.
Ser twarogowy 250 g.
Pieprz.
Sól.

Ciasto.

Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.

Do polania lub jak kto wolo okrasa :)

Cebula  2 szt.
Margaryna 1\2 kostki.







Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przestudzić lekko i zmielić w maszynce do mięsa, dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz dobrze wystudzić. Następnie zagniatam ciasto, do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi. Pirogi gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch, ja do wody dodaję 2-3 łyżki oleju.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na margarynie, polać ugotowane pierożki.

Smacznego:)

wtorek, 31 stycznia 2017

Pasta z sardynkami



Dzisiaj przyrządzimy coś do kanapek, moja propozycja to pasta z sardynkami, jest bardzo smacznym i miłym urozmaiceniem szybkiego śniadania.

Pastę wykonałam według przepisu z książki Prawdziwa kuchnia polska, którą opisałam na swoim blogu tutaj.

Zapraszam:




Składniki:

Jajka 4 szt.
Sardynki 1 puszka.
Cebula mała 1 szt.
Sól.
Pieprz.
Majonez 2-3 łyżki.
Szczypiorek  posiekany 1 łyżka.
papryka czerwona posiekana 1 łyżka.
papryka żółta posiekana 1 łyżka.








Wykonanie:

Sardynki rozgnieść z olejem, utrzeć z żółtkami jajek, majonezem, solą i pieprzem, wymieszać z drobno posiekanymi białkami, cebula, szczypiorkiem i papryką, lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować zieloną pietruszką i paskami kolorowej papryki.

Smacznego.






Masło bazyliowe


Tym razem mam dla was, bardzo fajne masełko bazyliowe, doskonały dodatek do ciepłych tostów lub ziemniaczków w mundurkach. Jest bardzo smaczne i aromatyczne, świetnie zdaje egzamin w sezonie grillowym.

Masełko wykonałam według przepisu z książki Prawdziwa kuchnia polska, którą opisałam na swoim blogu tutaj.

Zapraszam.







Składniki:

Masło 150 g.
Bazylia siekana 2-3 łyżki.
Cebula 1 sztuka.
Czosnek 2-3 ząbki.
Sok z cytryny 1 łyżka.
Sól.
Pieprz.



Wykonanie:

Bazylię posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce. Posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem. Masło utrzeć na pianę i cały czas ucierając dodawać cebulę, czosnek, sok z cytryny i bazylię. Schłodzić.

Smacznego.




Filet wieprzowy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem


Tym razem wjeżdża na stół wieprzowina, danie sycące i treściwe, idealne na zimowe mrozy i jesienne pluchy, czas przygotowania wbrew pozorom nie jest długi, a sama potraw jest smaczna i aromatyczna w lekkim szarawym sosiku.

Potrawę wykonałam według przepisu z książki Prawdziwa kuchnia polska, którą opisałam na swoim blogu tutaj.

Zapraszam na przepis.






Składniki:

Schab bez kości 600 g.
Cebula 2 szt.
Sok z cytryny 1 łyżeczka.
Skórka otarta z cytryny 1 łyżka.
Rozmaryn 1 łyżeczka.
Czosnek 3-4 ząbki
Sól.
Pieprz.
Smalec 1 łyżka.
Masło 1 łyżka.
Mąka 1 łyżka.
Białe wytrawne wino 1 kieliszek.

4 porcje.
Macerowanie: 1-2 godziny.
Przygotowanie 15 minut.





Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso pokroić na 4 plastry, lekko zbić tłuczkiem. Dokładnie utrzeć czosnek z sola, pieprzem, rozmarynem, otartą skórką i sokiem z cytryny, natrzeć sznycle, ułożyć jeden na drugim, przykryć, zostawić na godzinę w lodówce. W rondlu roztopić masło zeszklić drobno posiekane cebule. Na patelni rozgrzać smalec, przełożyć do rondla, skropić winem, chwile dusić na niewielkim ogniu.

Przepis podałam zgodnie z książką, ja wprowadziłam  zmiany, choć można je uznać za dość istotne. Smażyłam wszystko na oleju z oliwek i użyłam czerwonego wytrawnego wina po prostu okazało się że, tylko takie jest w domu :)




Smacznego.






Prawdziwa kuchnia polska


Witam

Dzisiaj kilka słów o książce, którą moim zdaniem powinna mieć w domu każda szanująca się gospodyni.

Prawdziwa kuchnia polska
Hanna Szymanderska
Wydawnictwo REA-SJ



Jest to dość opasła pozycja, która zawiera sekretne receptury kuchni polskiej. Kuchnia nasza czerpała wiele potraw od sąsiednich narodów, korzystamy też z wielu przepisów kuchni żydowskiej. I tak jak pisze wydawca we wstępie.

 Jest to wspaniałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, oficjalnej i regionalnej, środkowo polskiej i kresowej.

Naszym narodowym przysmakiem jest przecież, barszcz ukraiński i ruskie pierogi, a mało kto wie, że zimne nóżki zawdzięczamy francuskim kucharzom. Nasi przodkowie, sprytnie wykorzystywali kulinarne nowinki, łącząc je ze starymi recepturami polskiej kuchni.

Książka ta to bardzo obszerne wydanie, które zawiera 1064 strony, oprawione w piękną okładkę, posiada niewiele zdjęć, ale za to masę wspaniałych przepisów.
Została podzielona na 20 rozdziałów, poświęconym poszczególnym rodzajom potraw i napojów.
Znajdziecie tutaj, ogrom i jeszcze raz to powiem, ogrom przepisów i receptur.  Np.: na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki i jajek, sera, kasz, ziemniaków, wszelkiego rodzaju dodatki, sosy, ryby, różnego gatunku mięsa, warzywa i grzyby.
Ponadto desery, ciasta, napoje zimne i gorące, nalewki i przetwory.





Książka napisana jest przejrzyście i niezwykle przystępnie, a abecadło kulinarne, sprawnie poprowadzi nas po całej gamie wspaniałych przepisów i receptur, co ułatwia nam wybieranie interesujących nas pozycji.

Niektóre z tych przepisów możecie znaleźć u mnie na blogu.
 Np.:
 Filet wieprzowy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem tutaj.
Masło bazyliowe tutaj
Pasta z sardynkami tutaj.

I tak jak już wyżej wspomniałam, jest to wspaniały zbiór skarbów kuchni polskiej, który zapozna was z jej tajnikami. Ja z niej korzystam i na pewno nadal będę.

Kuchnia polska jest jedyna w swoim rodzaju i nie dlatego że swego czasu jadano tu wrony, które uchodziły za prawdziwy rarytas :)


poniedziałek, 30 stycznia 2017

Wątróbka drobiowa w tartej bułce


Dzisiaj proponuję spróbować wątróbki drobiowe w tartej bułce.
Doskonałe danie na szybki obiad lub kolację można podać z surówką, pieczywem czosnkowym czy też z korniszonami.

Zapraszam na przepis.






Składniki;

Wątróbki drobiowe 250 g.
Bułka tarta 1\2 szklanki.
Cebula średnia 2 szt.
Olej
Sól.
Pieprz.







Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć na sitku, następnie wrzucić do miski z tartą bułką i dokładnie obtoczyć.
Obtoczoną w bułce wątróbkę dorzucić do smażącej się cebulki.
Wszystko razem smażyć tak długo aż uzyskamy odpowiedni stopień wysmażenia wątróbki, każdy lubi inną, krwistą lub bardziej wysmażoną, na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.

niedziela, 29 stycznia 2017

Pierogi ze szpinakiem i serem

Witam, dzisiaj mam dla was przepis na moje ulubione pierogi, ze szpinakiem i serem. Jak powszechnie wiadomo, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, lecz niestety mało lubianym,
mam nadzieję, że moje pierogi ze szpinakiem przypadną wam do gustu.


Zapraszam na przepis.







Składniki:

Farsz.

Szpinak mrożony 450 g.
Ser feta 150 g.
Ser twarogowy 250 g.
Czosnek 3 ząbki.
Olej.

Ciasto.

Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.





Wykonanie:

Na oleju podsmażyć szpinak ze zmiażdżonym czosnkiem, dobrze odparować całość, przyprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak przestygnie, dodać pokruszone oba sery, i dokładnie wymieszać farsz.
W momencie, gdy stygnie szpinak, zagniatam ciasto. Do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam,następnie zlepiam brzegi.
Tym razem dodatkowo połączyłam kraje pierogów, robiąc okrąglutkie pierożki.

Smacznego.